Zwanger? Drink even geen koffie! 

Gepubliceerd op 31 augustus 2014 om 11:42

Koffie tijdens zwangerschap - Zwangere vrouwen die twee kopjes koffie per dag drinken, vergroten het risico op leukemie voor hun kindje. Uit een nieuwe studie blijkt dat deze baby's tot maar liefst 60 procent meer kans hebben om de ernstige ziekte tijdens hun kindertijd te ontwikkelen.

Volgens academici wordt het tijd dat overheden zwangere vrouwen waarschuwen hun koffie inname te beperken, net zoals ze wordt verteld om alcohol te laten staan en te stoppen met roken.

Gevoelig

Onderzoekers vermoeden dat cafeïne het DNA in de cellen van de foetus verandert, waardoor zij gevoeliger zijn voor de ontwikkeling van tumoren. Verder onderzoek zal dit moeten bevestigen. Een onderzoeksteam van de Universiteit van Bristol keek naar de resultaten van twintig bestaande studies en vond dat baby's van vrouwen die tijdens de zwangerschap koffie dronken 20 procent meer risico lopen op het ontwikkelen van leukemie. Dronken vrouwen meer dan twee kopjes per dag, steeg het risico tot maar liefst 60 procent. De studie is gepubliceerd in het American Journal of Obstetrics and Gynaecology.

In Nederland komen er per jaar zo'n 500 tot 600 nieuwe gevallen bij van kinderen met kanker. Ongeveer 25% daarvan heeft leukemie; ook wel bloedkanker of beenmerkanker genoemd.

 

Bron: telegraaf.nl


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.