Veel gestelde vragen

 

Hoe kan ik het beste mijn koffiebonen bewaren?

Koffiebonen bewaren kan je het beste doen in de originele verpakking in een donkere koele ruimte, maar niet in de koelkast. De kwaliteit van je koffie gaat achteruit door; blootstelling aan zuurstof, licht, vocht en temperatuurschommelingen. 

 

Hoe lang zijn jullie koffiebonen houdbaar?

Koffiebonen zijn over het algemeen 1 jaar houdbaar. Wij focussen ons echter op versheid. Het lekkerst is onze koffie als je het tussen 1 en 8 weken na branddatum drinkt. U kunt het vers bestellen en dan zelf roosteren, dat is de branddatum.

 

Hoe moet je koffiebonen malen?

Indien je niet over een volautomatische espressomachine beschikt kan je koffiebonen prima met de hand malen, gebruik hiervoor een handmolen. Er zijn verschillende merken te koop, wij raden de koffiemolens van Tiamo, Hario en Porlex aan. Afhankelijk van je zetmethode kan je de grofheid van je maling handmatig instellen.

 

Hoeveel kopjes kan ik uit een kilo koffiebonen krijgen?

Dat hangt van je zetmethode af. Voor een kopje espresso heb je ongeveer 8 gram koffiebonen nodig en voor slow coffee (filter) is dat ongeveer 12 gram per kopje (200 ml). Dus je kunt met een kilo koffiebonen ongeveer 125 kopjes espresso of ruim 80 filterkoffies mee zetten. 

 

Is koffie drinken slecht tijdens zwangerschap?

Probeer tijdens de zwangerschap overmatig cafeïne verbruik te vermijden. Wil je meer weten? 

Lees dan dit arikel over zwangerschap en koffie.

 

Kan ik gebrande koffiebonen eten?

Ja hoor, als je dat lekker vindt tenminste. Het effect, in vergelijking met het drinken van koffie, is vergelijkbaar. Let wel op want overmatig eten van de bonen kan leiden tot brandend maagzuur en heeft een laxerend effect.

 

Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta koffie?

Er bestaan er een aantal soorten koffiebonen, de bekendste hiervan is de Arabica en Robusta. Arabica groeit op hoge en koele plekken, niet te veel in de zon. De Arabica koffieplant is een kwetsbare koffieplant en vaak een veel duurdere koffieplant om te verbouwen.  Daarom zijn Arabica koffiebonen in de regel duurder dan Robusta koffiebonen. Robusta is een minder kwetsbare koffieplant en bevat meer cafeïne. Door het hoge cafeïnegehalte weert het insecten veel beter af. Robusta wordt vaak als minder lekker ervaren door de vlakke smaken en wordt vaak gebruikt om de prijs te drukken of om wat meer kracht te geven aan de koffie. Over het algemeen wordt voor specialty coffee alleen 100% Arabica koffiebonen gebruikt.